相向英語學校

antipodean

english language school

Word of the Day

"打瞌睡"、“發呆”和“通宵”的英文是什麼?

Thursday, 14 March 2019

English classroom 1
又到了我們學校外籍英語導師的英語小教室時間,英語小教室會不定時地跟大家分享英語小知識,幫助大家打好英語基礎。這一次的英語小教室會教大家怎麼用英文說「打瞌睡」、「發呆」和「通宵」。

相信無論是還在上學的你,還是已經是上班一族的你,我們都一定會試過聽上司或老師說話的時候思緒慢慢飄了去雲遊太空。也不能怪我們,因為他們說話就像是在念佛經一樣,沒有相當的功力是很難抵擋的。如果要描述「發呆」、「放空」、「做白日夢」、「心不在焉」......等的情況,大家可以這麼說:

1. Daydreaming
- Stop daydreaming and get on with your work.
- Mary spent hours daydreaming about meeting the ideal boyfriend.

2. Zone out/Space out
- I just zoned out/spaced out for a moment.
- I got kind of zoned out/spaced out listening to the teacher talking because the class was so boring.

3. In a daze/trance
- She wandered round in a daze/trance after hearing the news.
- After only 2 hours of sleep, he was in a daze/trance for the entire class.

4. Stare/gaze into space
- He sat quietly for a while, staring/gazing into space.
- I waved at her twice but she just stood there staring/gazing into space.

「放空」跟「發呆」都只是前戲,因為接下來大家會慢慢的覺得眼皮重,然後就開始「打瞌睡」了。我們身邊都總有那麼一位朋友,每天上課都會「打瞌睡」,但偏偏他/她的成績卻不會差,實在是讓人又嫉妒又恨。要形容「打瞌睡」我們可以用下面兩個片語:

1. Doze off
- I was so tired that I dozed off in the middle of a movie.
- The students dozed off while the teacher was reading to them.

2. Nod off
- I often nod off for a little in the class right after lunch.
- This book is so dull, it makes me nod off.

上課或上班「打瞌睡」呢,很有可能就是晚上休息的時間不足夠了。相信很多同學都試過把功課拖延到最後一刻才做,結果就是被逼要通宵達旦地把功課完成。要表達「通宵」的意思可以這樣:

1. Burn the midnight oil
- I was burning the midnight oil last night.

2. Stay up all night
- I stayed up all night doing revision for the test today.
- We stayed up all night preparing for the event tonight.

3. Pull an all-nighter
- I pulled an all-nighter last night preparing my final project.
- I had to pull an all-nighter two nights in a row.

雖然burn the midnight oil是通宵達旦的意思,但其實外國年青的一代已經不常用這個成語,大家注意囉。

——————————————————————————
Antipodean English Language School 相向英語學校
* 電話: (852) 2771 4113
* WhatsApp: (852) 5282 0157